Anemos Hotel
           
Bize ulaşın: +90 554 541 47 37
Yukarı Kaleköy No:98 Gökçeada Harita
Ulaşım

Gökçeada

Gökçeada

Adanın Tarihi

"Çorak topraklarda bereket” tanrısı olarak adlandırılan Imbrasos’un bolluk diyarı olarak bilinen İmroz/Gökçeada, Homeros’un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon’un adası olarak geçer.Gökçeada’nın iskan tarihinin ne kadar eskiye gittiğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ada'nın önceleri müstakil bir idare ile yönetilirken sonradan MÖ.500’lerde Atina şehir devletine, bir asır sonra da Delos birliğine katıldığı ifade edilir. Roma hakimiyeti sonrası Bizans idaresi altına girmiş, Latin istilası sırasında da Latinler’in eline geçmiştir. Bu hakimiyetin sona erişiyle yeniden Bizans topraklarına katılan ada, giderek Venedik ve Cenevizliler’in dikkatini çekmeye başlamıştır. Ege ve Karadeniz’de ticari faaliyetleri artan bu devletler, stratejik önemi bulunan adayı hakimiyetleri altına almaya çalışmışlardır. Ada, 1456 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde vakıf haline getirilen Gökçeada, Balkan Harbi sırasında İtalyanların, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin, kısa bir süre de Yunanistan’ın egemenliğine geçmiştir. Lozan Antlaşması neticesinde 22 Eylül 1923’te Türkiye Cumhuriyeti topraklarına fiilen katılmıştır.

Adanın İklimi

Yıllık maximum sıcaklık ortalaması 20.6 ºC,Yıllık minimum sıcaklık ortalaması ise 12.7ºC' dir.Orman,makilik alanlar ve zeytinlikler adanın bitki örtüsünü oluşturmaktadır. Amenajman planına göre 28.452 hektar olan orman sahasının % 24.15'i orman, % 75.85'i açıklık alanlardır. Orman alanlarının 2052 hektarı koru, 610 hektarı baltalık ve 4208 hektarı da bozuk koru ve baltalık alandadır. Gökçeada'nın güney kesimlerinde Akdeniz iklimi, kuzey kesimlerinde ise Marmara iklimi hüküm sürmektedir. Hakim rüzgarlar; Kuzey ve Kuzeydoğu rüzgarlarıdır. Lodos ve Poyraz senenin yaklaşık her ayında esmektedir. Gökçeada'ya düşen yıllık ortalama yağış miktarı 791.5 mm, yıllık ortalama nem oranı ise % 68.5'tir. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 16.3 ºC civarındadır.

Adada neler yapılır?

Sürekli rüzgarları ve göreli olarak sakin denizi ile Gökçeada rüzgar ve kite-sörfü anlamında Avrupa'nın en iyi lokasyonları arasında gösterilmektedir.

Kaleköy yakınlarındaki Yıldız Koyu'ndan başlayan, kategorisi içinde Türkiye'nin en büyüğü olan Su Altı Milli Parkı ise dalış meraklıları için bir çekim merkezidir.

Her sene 15 Ağustos'ta Meryem Ana Günü etrafında düzenlenen şenlikler ise başlıca Türkiye ve Yunanistan'dan olmak üzere pek çok kişiyi adaya çekmektedir.

Av sezonunda özellikle İtalya'dan ve Türkiye'den av meraklılarını kendine çeken av olanakları ise adanın daha az bilinen bir yönünü oluşturmaktadır.

Bakir doğası ile yürüyüş imkanları sunan, Rum ve Türk etkisi ile şekillenmiş kendine has kültürü ile ayrışan Gökçeada, misafirlerine huzurlu bir tatil olanağı sunmaktadır.

Ada'da gezilecek yerler ile ilgili özet bilgiyi şu linkte bulabilirsiniz.

 

Rezervasyon Yaptırın

Bize istediğiniz oda tipi, geliş tarihiniz ve kaç gece kalmak istediğinizi bildiren bir mesaj atın . Size en kısa sürede geri döneceğimizden emin olabilirsiniz.